Yenilenebilir Enerji Sistemleri Laboratuvarı
Laboratuvar, hem şebeke bağlantılı hem de şebekeden bağımsız güneş panellerinin bir araya getirilmesi ile modellenen fotovoltaik (FV) sisteme sahiptir ve zemine yerleştirilmiş güneş panellerinden, çatıya monte edilmiş güneş panellerinden ve güneş izleme sisteminden oluşmaktadır. FV sistem 39 tane güneş paneli içermektedir. Bu paneller arasında, 24 tane panel 6 kW şebeke bağlantılı ve kalan 15 tane panel 4 kW şebekeden bağımsız sistem için kullanılmaktadır. Sistem güneşten gelen radyasyonu doğru akım elektrik enerjisine çeviren pek çok FV modülü, doğru akımı alternatif akıma çeviren ve bu enerjiyi şebeke ile senkronize eden güneş eviricilerini, akülerde elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan şarj regülatörlerini ve sabit güneş panellerinin yerleşimi için kullanılan konstrüksiyonu içermektedir. Laboratuvarda, 1 kW rüzgar türbininin FV sisteme eklenmesi ile yukarıdaki resimde görüldüğü üzere hibrit bir sistem modeli geliştirilmiştir.
Laboratuvarda, yenilenebilir enerji çalışmalarını geliştirmek için gerçek zamanlı dış ortam parametreleri ölçülmekte ve yüksek çözünürlük ile kayıt altına alınmaktadır. Hassas olarak kayıt altına alınan bu verilerin modellerde ve analizlerde kullanılması yenilenebilir enerji kaynaklarını içeren çalışmalarda yeterli sonuçların elde edilmesi konusunda katkı sağlamaktadır. Ölçüm sistemi, küresel ışınım, direkt ışınım, difüze ışınım, güneşlenme süresi, hava sıcaklığı, panel sıcaklığı, nem, rüzgar hızı, rüzgar yönü ve hava basıncı verilerini ölçen sensörlerden ve ölçülen bu verileri kayıt altına alan veri kaydedicisinden oluşmaktadır.
Ek olarak, sigorta bazlı olarak güç tüketim verilerinin gözlemlenmesi için laboratuvara enerji izleme sistemi yerleştirilmiştir. Bu sistem güç üretim ve tüketim değerlerinin etkin bir şekilde ilişkilendirilmesini sağlamaktadır. Gelecek dönemlerde, öğrencilerin talep ve kaynak tarafı dinamiklerini gözeterek gerçek zamanlı bir sistemin yenilenebilir enerji analizi üzerine çalışmalar yapmaları planlanmaktadır.